MaGuSie Marja Verduin iedere verandering begint bij jezelf
Praktijk MaGuSie-Coaching

Eigen innerlijke kracht

Terug naar Methodes

innerlijke kracht

Ieder mens heeft een mooie kern en een sterke eigen innerlijke kracht. Voor een waardevol leven en om je staande te houden in zware tijden heb je innerlijke kracht nodig. Een gebeurtenis in je leven kan er voor zorgen dat je deze mooie kern niet altijd meer voelt.
Maar wat is innerlijke kracht en hoe kom je eraan?
En kun je het ontwikkelen?

Wat is innerlijke kracht

Onderzoekers onderscheiden verschillende vormen van innerlijke kracht. Zo heb je incasseringsvermogen, weerbaarheid en veerkracht. Innerlijke kracht is een stabiele eigenschap, anders dan emoties die meer in beweging zijn. Innerlijke kracht is een oneindige bron van welzijn. Het zorgt ervoor dat je goed voor jezelf en anderen kunt zorgen.
Bijvoorbeeld: Stel dat je kinderen ruzie maken. In plaats van boos te worden vind je de zelfbeheersing om op een kalme en overtuigende manier orde te houden. In plaats van gestrest of boos reageren. Dit is een voorbeeld waarbij het een behoorlijke uitdaging is om bij je innerlijke kracht te blijven.
De gehele dag is je innerlijke kracht altijd (op de achtergrond) aanwezig. Bijvoorbeeld in de vorm van vertrouwen of zelfbewustzijn.

Kwetsbaarheid en innerlijke kracht

Iedereen is kwetsbaar. Persoonlijk zou ik bijvoorbeeld minder zelfkritisch en bezorgd willen zijn. Daarnaast krijgt iedereen uitdagingen in het leven, groot en klein. Van het kwijtraken van je telefoon tot aan ouderdom of de dood. Om al deze uitdagingen en kwetsbaarheden te overwinnen heb je innerlijke kracht nodig. Als uitdagingen en kwetsbaarheden toenemen zal je innerlijke kracht moeten meegroeien. Als jij je minder gestrest, angstig, onzeker wilt voelen, kan innerlijke kracht je daarbij helpen.

Positieve gedachten en emoties zijn een bron van innerlijke kracht. Positieve emoties bevorderen succes en moedigen ook aan om kansen te benutten zodat je een positieve cyclus creëert. Door het ervaren van positieve emoties versterk je je hoofd hart en buik, met als resultaat dat je gezonder en langer leeft.

Ook bezorgdheid, angst en trauma’s kunnen veranderingen in je lichaam veroorzaken. Als jij je geest telkens laat afdwalen naar zelfkritiek, gemopper, gekwetstheid en stress, dan zal je brein steeds meer gedachten vormen die je nog kwetsbaarder maken. Je focus wordt smaller en is enkel gericht op verlies en dreiging.

Focus op het goede

Als je leert om te focussen op positieve gedachten en momenten, zoals fysiek genot, goede intenties en kwaliteiten, dan zullen jouw hoofd, hart en buik meer met elkaar gaan samenwerken. Je zal meer je innerlijke kracht voelen, een meer realistische kijk op het leven hebben, vaker goed gehumeurd zijn, en meer gevoelens van waardigheid ervaren.

Met visualisaties vanuit het sjamanisme, meditaties, visualisaties en de metafoor van de regenboogboom begeleid ik jou om je eigen innerlijke kracht opnieuw te ontdekken.