MaGuSie Marja Verduin iedere verandering begint bij jezelf
Praktijk MaGuSie-Coaching

Systeem-therapie / familie opstellingen

Terug naar Methodes

systeemtherapie

Met systeemtherapie kijken we naar de persoon binnen de context van het systeem waar hij/zij deel van uitmaakt, zoals familie, vriendengroep, vereniging, omgeving, werk, geboorteplaats / geboorteland. Alles met zijn geschiedenis erbij.

Veel van onze onbewuste overtuigingen, gedragingen en patronen vinden hun oorsprong in het systeem waarin we zijn opgegroeid. Deze patronen die ons kracht geven of juist beperken hebben we vaak uit loyaliteit meegenomen. De aangeleerde patronen kun je in je huidige leven weer tegenkomen binnen jouw nieuwe systemen: zoals in werk, je relatie met partner e/o kinderen, vriendenkring.

Het evenwicht binnen een systeem wordt onbewust gestuurd door drie basisprincipes:

  • Binding: iedereen heeft recht op een plek in het systeem (je wilt erbij horen, erkend worden);
  • Volgorde: alle plekken (problemen, trauma`s, families ) staan in rangorde ten opzichte van elkaar;
  • Geven en nemen; deze horen evenredig in balans te zijn.

Deze principes kunnen verstoord zijn door bijvoorbeeld scheiding van ouders, verlies van een dierbare, ongelukken, buitensluiten van familieleden, ernstige ziektes of het geven en nemen dat uit balans raakt.
Met Systemisch werken kun je deze verborgen en vaak onbewuste belemmeringen in een systeem zichtbaar te maken.

Ik werk met verschillende vormen van opstellen. Jouw vraagstelling en doel staan hierin centraal. Tijdens de opstellingen krijg je inzicht in jouw patronen die normaal gesproken verborgen blijven omdat ze zich in jouw onderbewuste bevinden. Het is een mooie methode die snel de kern van het probleem laat zien en je kan helpen bij een thema waar je in je leven telkens tegenaan loopt, of bij problemen binnen je familie. Het biedt je toegang tot meer informatie en je kunt het probleem of je vraag van een afstandje bekijken. Een opstelling biedt meestal verassende uitkomsten, het legt vaak zaken bloot die je eerst niet zag. Het zichtbaar maken en erkennen van wat er is geeft ruimte voor verandering.