Er bestaan vele problemen waarin je kunt vast lopen, waarbij het maar niet lukt om hierin verandering in te brengen. Misschien ervaar je bij jezelf steeds lichamelijke, emotionele of mentale problemen. Of heb je steeds gevoelens waar je niets van begrijpt! Heb je steeds terugkerende problemen, of conflicten met mensen waarvan je niet snapt waarom dit tot een conflict gekomen is? Misschien voel jij je om onduidelijke redenen wel schuldig over gebeurtenissen in je leven! Of herken je langdurige of herhaaldelijke conflicten met familie, collega`s of buren?

 

Inzicht door systeem-therapie

Via de systeem-therapie krijg je meer inzicht in je onbewuste gewoontes. Het kan een manier zijn om verandering aan te brengen in de (vaak onbewuste of aangeleerde) overtuigingen of gevoelens die een ontspannen leven in de weg staan.

In onze familiegeschiedenis vind je vaak de oorsprong van onze gedragingen, waarden en overtuigingen.

Wat houdt systeem-therapie in? Het is een benaming voor een groep therapievormen die gebruikt worden in de begeleiding en behandeling van gezinnen en individuen met uiteenlopende moeilijkheden. Systeem-therapie gaat er altijd van uit dat personen in een systeem met elkaar verbonden zijn.

 

Opstelling poppetjes

 

Je hebt altijd je eigen plek. Iedereen in de stam heeft haar of zijn eigen plek en niemand kan die plek innemen. Je kunt een maand, een jaar of dertig jaar weggaan. Als je terug komt, is je plek er nog steeds….. – Aboriginals-

 

 

 

Sociale systemen

Mensen maken deel uit van sociale systemen. Bijvoorbeeld op het werk, sportclub, hobbyclub en vriendengroep. Een belangrijk sociaal systeem is natuurlijk je familie; je gezin van herkomst.

Het grote verschil tussen het familiesysteem en alle andere is dat je wel uit een groep of team kunt stappen maar niet uit je familie. Afstand van familie nemen is namelijk iets anders dan uit het systeem stappen. Met je familie blijf je, of je het wilt of niet, voor altijd verbonden.

Als in een systeem één van de familieleden een probleem heeft, dan heeft dat een invloed op de andere mensen binnen dat systeem. Dit betekent ook dat het toepassen van systeem-therapie bij een van de leden van het systeem op alle anderen een positieve invloed kan hebben.

Binnen het systeem kunnen geheimen, conflicten en trauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven. Systeem-therapie, ook wel systemisch werken genoemd, biedt mogelijkheden om hierin meer inzicht te krijgen en ruimte te scheppen voor eigen keuzes en groei.